lunedì 2 febbraio 2009

Il mio vecchio amico di Salerno e il metodo Kodaly








É un uomo senza etá. Vive nell'ombra del Duomo di Salerno. Sempre lavora: suona l'organo, insegna alla sua Accademia Musicale Salernitana, compositore e scrittore di tanti libri didattici musicali.
Piú volte veviva in Ungheria per studiare il metodo Kodály. Da qui prende l'origine la nostra amicizia. Ma dovete sapere che mi dá sempre lavoro e non poco. Ma faccio volentieri quello che mi chiede perché é amico. Io sono la sua mano allungata in Ungheria.
Molti anni fa con il marito siamo andati a visitarlo. Lui si é vestito da cuoco e (con l'aiuto di una signora- anche lei é amica) ha cucinato tanto che per circa 4 ore non abbiamo fatto altro che mangiare.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Matteo , idős olasz barátom megint munkát adott. Hallgassam meg a CD-t, amit a Kodály intézetben vett fel és írjam le neki, hogy milyen utasításokat adott a tanárnő a gyerekeknek. Mit mondjak, alig vagy egyáltalán nem hallani. Ráadásul jó hosszú a felvétel. Elleszek vele egy darabig.
Egyébként Matteo az idős kora ellenére állandóan dolgozik.: Saját zeneiskolája van, orgonál, zenét ír és zeneoktatási tankönyveket, felvételeket készít. Mindezt ki is adja a saját tulajdonában levő kiadóval.
Én a meghosszabbított magyar keze, feje, szája vagyok. Végülis mindig elvégzem, amire kér. Egyszer nála vendégeskedtünk és olyan vacsorával várt, hogy legalább 4 órán át ettük és hajnalban még hazafelé fagyiztunk egy jót. Hát ennyi a történet


4 commenti:

Anonimo ha detto...

Super!!
Hallgasd csak bőszen a lemezt, sőt ha nagyon ráérsz másolhatnál nekem is egyet.De instrukciót ne várj tőlem csak a zenehallgatás öröméért hallgatnám , meg a kíváncsiság.. Ez jó szakma, teljesen kortalan, s ilyen megszállottan érdemes művelni.
Uff!! Tinka

Caterina ha detto...

Tinkám!
Az "öreg" ezt 1981-ben a saját filmfelvevőjén vette fel Kecskeméten. Aztán valaki átvette neki CD-re. Jóformán semmit nem érteni, amit a tanárnő mond a gyerekeknek. Elkezdtem hallgatni és leírni, amit értettem, de szerencsére közben megjött Laura a kajáért és sikerült átpasszolnom neki. Nagyon reménykedem, hogy holnap meghallgatja és lejegyzeteli. Aztán én meg lefordítom olaszra.
Matteo kétszer volt a kecskeméti Kodály kurzuson, Esztergomban pedig legalább négyszer (itt barátkoztunk össze, mivel én tolmácsoltam a nyári egyetemen. Tulajdonképpen a Kodály módszert használja a tanításnál és ezt ülteti át olasz viszonyok közé. A lemezt, ha nem kéri vissza, szívesen elküldöm neked. Megkeresem a gyerekek számára általa készített énekes - zenés műveket és azokból is küldök neked.
Puszika

ARTISTA MALDITO ha detto...

Ciao Kati


La musica è veramente la più bella manifestazione dei essere humani. Sfortunatamente non ho talento per questa espressione artistica, però amo davvero udire musica classica.

Kati io non voglio essere curiosa però che e sucesso a nostro caro amico Anastácio?

Bacini
Isabel

Caterina ha detto...

Carissima,
hanno cancellato il blog di Anastacio perché un tale persona (non so chi ma credo che Anastacio lo sa) ha segnato che il contenuto del suo blog é per "adulti". É nello stesso tempo gli hanno mandato dei virus che gli hanno fatto un danno di 800 euro.
É questo che so
Bacini:
Kati